O ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2017 sa uchádza 48 firiem

Čoskoro sa dozvieme viac o inšpiratívnych firmách, ktoré podnikajú poctivo a zodpovedne.

Do siedmich kategórií ocenenia Via Bona Slovakia sa prihlásilo celkovo 48 malých, stredných a veľkých firiem, ktoré pôsobia na Slovensku. Najviac nominácií sme dostali v novej kategórii, ocenenie za sociálne inovácie, dokopy ich bolo až 11. „Na Slovensku je čoraz viac firiem, ktoré nad rámec svojho bežného podnikania adresujú dôležitý spoločenský problém a majú potenciál zmeniť prístup k riešeniu danej témy,“ vysvetlil Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis.

Tie najinšpiratívnejšie príklady zodpovedného podnikania Nadácia Pontis ocení v siedmich kategóriách a udelí aj 3 špeciálne ceny –  Zamestnávateľ ústretový k rodine, k rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí, Cenu za príspevok k napĺňaniu Cieľov udržateľného rozvoja a Cenu verejnosti, o ktorej rozhodnú čitatelia denníka SME v online hlasovaní v marci. Nezávislá porota zložená zo zástupcov biznisu, štátnej sprá­vy, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií na základe nominácií firiem a osobných prezentácií v dvoch kolách rozhodne o siedmich cenách.

Zoznam firiem, ktoré postúpia do finále hodnotenia zverejníme 12. februára 2018. Mená víťazov sa dozvieme na slávnostnom galavečeri, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 10. apríla v Starej tržnici v Bratislave a v priamom prenose ho odvysiela Dvojka.

Ktoré firmy zabojujú o ocenenie Via Bona Slovakia:

Zodpovedná veľká firma

• Accenture
  • Henkel Slovensko
  • Lidl Slovenská republika v.o.s.
  • METRO Cash & Carry SR
  • Slovenská sporiteľňa

Zodpovedná malá/stredná firma

(6 nominácií)

• AccaceSK
  • ANASOFT
  • BUBO
  • Exponea
  • NEREUS, spol. s r.o.
  • Sušienkovo

Zelená firma

(7 nominácií)

• Impact Futuristics s.r.o.s projektom Adoptuj úľ, ktorý pomáha včelárom po celom Slovensku so zakladaním nových úľov a odhaľuje svet včelárstva všetkým generáciám.
  • GO4, s.r.o. s projektom E-taxi – prvej bezemisnej taxislužby, ktorá zaviedla do prevádzky elektrické taxíky v uliciach Bratislavy.
  • Henkel  s projektom Šampióni udržateľnosti. Ide o vzdelávací projekt určený žiakom 3. a 4. ročníkov základných škôl, ktorí pod vedením dobrovoľníkov z firmy absolvujú interaktívnu hodinu o ekológii.
  • IKEA Bratislava s projektom Druhý život nábytku. Ide o službu, ktorá zákazníkom umožní predať nevyužitý alebo nepotrebný nábytok IKEA.
  • PURE JUNK DESIGN s.r.o. s projektom PURE JUNK, ktorý prináša na trh alternatívu k bežným produktom. 75% svojich produktov vyrába z odpadového materiálu a 25% produktov vyrába z recyklovateľných materiálov.
  • Dobrožrúti s.r.o. s projektom Zero waste pekáreň a obchod za minimalizovanie ekologického dopadu výroby pekárne a bezodpadový koncept predajne.
  • WakiVaky s projektom WakiVaky – znižovanie odpadu, ktorého myšlienkou je znižovanie textilného odpadu. Všetky produkty spoločnosti vyrábajú ručne na Slovensku ženy v neľahkej životnej situácií z recyklovaných textílií.

Skvelý zamestnávateľ

(8 nominácií)

• Accenture Slovensko s projektom Stratégia inklúzie a diverzity pre LGBT zamestnancov, ktorým sa firma snaží dosiahnuť rodovo vyvážené zloženie zamestnancov, rovnoprávne postavenie LGBT zamestnancov v oblasti rodinných benefitov a zvyšuje mieru ich inklúzie.
  • Adient Slovakia s.r.o. s projektom Práca a rodina: Sedí nám to! za zavedenie konceptu, ktorý umožňuje udržiavať aktívny vzťah s rodičmi na materskej dovolenke, pomáha im realizovať sa, zapájať sa aktívne do diania vo firme a nestratiť prehľad o vývoji spoločnosti.
  • IDC Holding       s projektom Stretnutie prváčikov. Firma v rámci podpory rovnováhy pracovného a rodinného života vytvorila pre deti svojich zamestnancov špeciálny program, aby bol ich prvý deň v škole výnimočný a mohli tiež spoznať priestory spoločnosti, kde pracujú ich rodičia.
  • Lidl Slovenská republika v.o.s. za projekt Naše hodnoty v Lidli, ktorými firma zapojila svojich zamestnancov do zadefinovania firmy, ako ju vnímajú vlastní zamestnanci a mohli sa stať tvárami firmy.
  • O2 Slovakia za projekt Mindpark: Startup inkubátor vo firme. Ide o unikátny projekt, ktorý umožnil zamestnancom rozvíjať svoju kreativitu a zlepšovať sa v činnostiach, ktoré nesúvisia priamo s ich pracovnou náplňou.
  • PricewaterhouseCoopers Slovensko za D&I aktivity za rok 2017, ktorými spoločnosť prispieva k budovaniu povedomia o témach diverzity a inklúzie na pracovisku, identifikuje reálne potreby zamestnancov a hľadá čo najprijateľnejšie riešenia.
  • Slovnaft za projekt Rozvoj programu firemného dobrovoľníctva formou súťaže – Volunteering Idea Competition, ktorým  rozvíjajú oblasť dobrovoľníctva. Ide o súťaž, ktorá motivuje zamestnancov predkladať vlastné nápady na zlepšenie života komunít, na revitalizáciu prostredia, kde má firma pôsobnosť.
  • VSE Holding s projektom Dni diverzity, ktorým prispievajú k podpore rodovej a vekovej rovnováhy spoločnosti, lepšej inklúzii, lepšiemu vzájomnému networkingu , ako aj verejnému potvrdeniu antidiskriminačného správania.

Férový hráč na trhu

(5 nominácií)

• GAMI5, s.r.o. s projektom Predávaj, nakupuj, zarábaj online za portál  www.jaspravim.sk, ktorý funguje ako sieť medzi predávajúcimi a kupujúcimi, a ktorý podporuje a vytvára férové a bezpečné online prostredie.
  • INCOMA Slovakia s projektom Na veku záleží za pomoc obchodníkom na Slovensku s dodržiavaním Zákona o ochrane nefajčiarov a zamedzovaním dostupnosti predaja tabakových výrobkov neplnoletým.
  • NosKin, s.r.o. (Svet bedničiek) za projekt Podpora lokálnych farmárov a výrobcov potravín. Ide o doručovanie potravín od lokálnych farmárov domov, ktorý bojuje proti  duálnej kvalite potravín a propaguje domácich farmárov.
  • O2 Slovakia za projekt 17.november, ktorý vzdeláva predovšetkým mladú generáciu o demokratických hodnotách a formuje kritické myslenie mladej generácie.
  • Orange Slovensko za projekt Deti na nete zameraný na zvyšovanie povedomia o rizikách vyplývajúcich z používania mobilných telefónov a internetu medzi deťmi a boj proti internetovej kriminalite.
  • TESCO Stores s projektom Úspešný dodávateľ pre obchodnú sieť za podporu lokálnych dodávateľov, ktorým spoločnosť pomáha zvýšiť zamestnanosť, rozvíjať slovenský vidiek a znižovať uhlíkovú stopu.

Dobrý partner komunity

(5 nominácií)

• BILLA Slovensko s projektom Nákupný asistent na podporu slabozrakých a nevidiacich zákazníkov, ktorý uľahčuje slabozrakým a nevidiacim nákup i začlenenie sa do bežného života.
  • GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o. s projektom Spoločne za lepšie zdravie – zdravotná mediácia v rómskych lokalitách, ktorým zvyšujú zdravotnú úroveň a šíria zdravotnú osvetu na sídlisku Luník IX.
  • Lidl Slovenská republika s projektom Rozprávky, ktoré potešia všetky deti. Svojich zákazníkov a zamestnancov zapojili do projektu podpory novorodeneckých pracovísk, ktorým darovali zariadenia poskytujúce základnú starostlivosť chorým novorodencom bez ohľadu na ich pôrodnú hmotnosť či vek.
  • sanofi-aventis Pharma Slovakia s.r.o. s projektom Partneri v rozvoji pacientskych organizácií, za komplexný vzdelávací program pre široké spektrum pacientskych organizácií, ktorým sa snažia lepšie pochopiť životy pacientov, ich potreby a problémy.
  • T-Systems Slovakia s.r.o. s projektom AjTy Senior, ktorý približuje prácu s počítačom a internetom  starším generáciám.

Sociálne inovácie

(11 nominácií)

• Accenture s projektom S♥CODE, ktorý podporuje zlepšenie výučby programovania v školách a motivuje učiteľov k výučbe programovania už od prvých ročníkov základných škôl.
  • AT&T s projektom AT&T Aspire pre študentov, ktorý zabezpečuje prístup k relevantnému vzdelávaniu pre potreby súčasného pracovného trhu a mladým ľuďom pomáha v budovaní profesionálnej kariéry, či už sa rozhodnú pre zamestnanie alebo začnú podnikať.
  • BeeSafe s projektom Aplikácia BeeSafe – Mobilný osobný strážca seniorov, ktorá slúži na zvýšenie bezpečnosti seniorov a umožňuje im na sklonku života zvýšiť svoju samostatnosť.
  • Google Slovakia s projektom Digitálna garáž, ktorá slúži ako bezplatná online vzdelávacia platforma dostupná pre každého so zameraním na digitálnu gramotnosť a zručnosti.
  • Niche s.r.o. s projektom Memonik. Ide o hmatové pexeso,  ktoré môžu hrať rovnako a plnohodnotne vidiaci i nevidiaci, ľudia hovoriaci rôznou rečou, či seniori spoločne s deťmi.
  • orchIDEAS s.r.o. s projektom Dobromat, ktorý slúži na efektívne prepájanie záujmov e-shopov a mimovládnych organizácií do funkčného a udržateľného konceptu, ktorý prináša dlhodobý prospech pre všetky zúčastnené strany.
  • PosAm s projektom Cena Dionýza Ilkoviča, ktorou oceňujú učiteľov  a nepedagogických dobrovoľníkov podporujúcich svojich žiakov v mimoškolskej aktivite, s orientáciou na prírodné vedy.
  • PROROZVOJ s projektom Webový portál E-PRO, ktorý slúži samosprávam na efektívnu tvorbu a využívanie strategických dokumentov.
  • Sensoneo s projektom Inteligentná správa odpadu, ktorý umožňuje mestám a obciam efektívnejšie spravovať odpad využitím najmodernejších technológií.
  • Slovak Telekom s Projektom Inkluzívnej starostlivosti. Ide o komplexný a dlhodobý projekt na podporu vytvárania inkluzívneho firemného prostredia, prostredníctvom vzdelávania zamestnancov v oblasti hodnôt, boji s predsudkami, stereotypmi, spoznávaním potrieb ľudí so špecifickými potrebami a zraniteľných skupín. Špecifickým cieľom projektu je zvyšovanie zákazníckej skúsenosti ľudí so znevýhodnením.
  • TESCO STORES SR, a.s. s projektom Zníženie potravinového odpadu, ktorým pomáhajú darovať potravinové prebytky tam, kde to najviac potrebujú.

Zamestnávateľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí

(7 nominácií)

• Accenture Slovensko
  • Adient Slovakia s.r.o
  • IDC Holding
  • O2 Slovakia
  • PricewaterhouseCoopers Slovensko, s.r.o.
  • Slovnaft
  • VSE Holding

Cenu za príspevok k napĺňaniu Cieľov udržateľného rozvoja

(29 nominácií) –

• Accenture
  • ANASOFT
  • AT&T
  • BeeSafe
  • BILLA Slovensko
  • BUBO
  • Impact Futuristics s.r.o.
  • GAMI5, s.r.o.
  • GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o.
  • GO4, s.r.o.
  • Google Slovakia
  • Henkel
  • IKEA Bratislava
  • Niche s.r.o.
  • NosKin, s.r.o. (Svet bedničiek)
  • O2 Slovakia s projektom Mindset
  • O2 Slovakia s projektom 17. november
  • Orange Slovensko
  • orchIDEAS s.r.o.
  • PosAm
  • PricewaterhouseCoopers Slovenskos.r.o.
  • PROROZVOJ
  • PURE JUNK DESIGN, s.r.o.
  • sanofi-aventis Pharma Slovakia s.r.o.
  • Sensoneo
  • Slovak Telekom